Koťata a ostatní domácí zvířata

07.05.2010 17:22

 

Pokud přinesete kotě do domácnosti, kde jsou již zabydlena jiná zvířata, může to způsobit určité obtíže. Zvířata si přirozeně ustavují mezi sebou určitou hierarchii. Psi si rychle ustavují dominantního jedince, kterému jsou všichni ostatní podřízeni. Kočky jsou také velmi teritoriálně zaměřené a zakládají různé svazky. Pokud přinesete nového člena do domácnosti, můžete tímto ustaveným pořádkem řádně zamíchat.

1) Nejprve přineste domů něco, co patří novému kotěti, aby si zvířata mohla zvyknout na jeho pach.

2) Když kotě přinesete domů, nechte ho v přepravce do té doby, než si ho ostatní zvířata prohlédnou. Budou pravděpodobně větřit, číhat, vrčet nebo syčet. To je v pořádku. Je to jejich způsob, jak kotěti říci, že je "vetřelec" v jejich revíru. Kdyby se situace přiostřila, vezměte přepravku s kotětem do jiného pokoje. Jakmile se situace uklidní, zkuste to znovu. V této době je vhodné držet kotě v oddělené místnosti. Mělo by mít své vlastní misky na vodu a potravu, stejně tak jako vlastní záchodek. Můžete zaznamenat, že ostatní zvířata očichávají dveře nebo si s kotětem za nimi "povídají" . Je li tomu tak, je to na dobré cestě, už se seznamují.

3) Po jednom až dvou dnech tohoto přepravkového okukování, je čas dát je dohromady. Nenechávejte je o samotě. Musíte být připraveni zasáhnout, ale může to být i velká zábava. Pokud to jde těžko, vezměte kotě zpátky a zkuste to následující den.

4) Po několika dnech hry pod dohledem, je můžete nechat v jednom pokoji, ale nenechávejte je příliš dlouho bez dozoru. Pokud se vynoří problém, uslyšíte to. Jste li přesvědčeni, že se zvířata k sobě chovají uspokojivě, pak je můžete nechat o samotě na delší čas.

Celé toto období zvykání může trvat měsíc nebo i déle.

(zdroj textu - odborná literatura )